Onderzoekers constateren dat computers op basis van Facebook-likes zich een betere indruk van jouw persoonlijkheid kunnen vormen dan vrienden, familie en zelfs je partner.

Een studie die die dinsdag werd gepubliceerd maakt een vergelijking tussen computers en mensen, waar het gaat om het inschatten van iemands persoonlijkheid.

Tien likes zijn genoeg

Na het analyseren van slechts tien likes op Facebook kreeg de computer een betere indruk van iemand dan een collega, bij een vriend of huisgenoot was dat bij 70 likes het geval, voor een familielid bij 150 likes, en voor een echtgenoot bij 300 likes.

De gemiddelde Facebook-gebruiker heeft 227 likes uitgedeeld (en dat aantal groeit), wat wil zeggen dat de computer de meeste van ons beter kan inschatten dan dat onze naasten dat kunnen.

Likes vergelijken met vragenlijsten

Voor het onderzoek vulden 88.220 vrijwilligers een vragenlijst met 100 vragen in over hun persoonlijkheid, via een speciale app. Ze gaven de onderzoekers ook toegang tot hun likes. De vragen hadden betrekking op de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken: openheid, nauwgezetheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme. Dit brachten onderzoekers in verband met likes. Als je ‘Salvador Dalí’ of ‘meditatie’ hebt geliket, spreid je volgens de onderzoekers een hoge mate van openheid ten toon.

Via de app konden proefpersonen vrienden en familie uitnodigen om mee te doen. Die vulden een kortere vragenlijst in over de proefpersoon. Van de proefpersonen werden er 14.410 op deze manier door twee personen beoordeeld, en 17.622 door één.

'Mensen focussen te veel op details'

Het algoritme bleek dus bij voldoende likes nauwkeuriger dan een echte bekende van de proefpersoon. Volgens medeauteur Michal Kosinski komt dat omdat computers objectiever zijn.

"Mensen hebben de neiging om te veel waarde te hechten aan één of twee voorbeelden, of vallen terug in een niet-rationele manier van denken", zegt Kosinkski. Toch blijven mensen nodig om bepaalde persoonskenmerken vast te stellen, geven de onderzoekers toe.

Maakt het leven makkelijk

De auteurs zeggen dat automatische, nauwkeurige en goedkope persoonlijkheidstesten het dagelijks leven kunnen verbeteren. "Het vermogen om een karakter in te schatten is een onmisbaar onderdeel van het sociale leven", zegt medeauteur David Stillwell.

"Dat varieert van beslissingen die je iedere dag neemt, tot langetermijnplannen als wie je moet huwen, vertrouwen, aannemen, of kiezen als president. De resultaten van dit soort gegevensanalyse kunnen heel nuttig zijn om mensen te helpen dit soort beslissingen te nemen."

Privacy moet beter

De wetenschappers kunnen zich voorstellen dat mensen zich zorgen maken over hun privacy, als dit soort analyses op grote schaal worden uitgevoerd. Ze pleiten ervoor dat privacyregels worden uitgebreid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl